Träfönster som är måttanpassade och snygga.

träfönster

Många tror att fönster tillverkade av trä börjar bli ett föråldrat byggmaterial och som i framtiden får mindre och mindre betydelser. Detta är inte sant. Även om fler människor börjar byta fönster från träfönster till Pvc fönster eller plastfönster så är träfönster fortfarande i Skandinavien ett vanligt förekommande byggmaterial som passar de flesta byggnationer.

Fördelarna med träfönster

Dagens träfönster kan erbjuda många fördelar. För det första ger det naturliga trä materialet en naturnära utseende med funktioner och design som inte pvc fönster kan mäta sig med. Träfönster erbjuds i en mängd olika färgvariationer, storlekar, funktioner. Om du önskar byta fönster till träfönster kan du vara säker på att design och funktionalitet är i harmoni. Likaså är kostnaden för träfönster i miljöbesparande överraskaden god fortfarande. Träfönster innehåller inget bly som t.e.x vid framställning av Pvc fönster. Träfönster design mässigt kan ha smala karmar och bågar vilket ger möjlighet att göra små fönster utan att minimera glasytans storlek. Du får helt enkelt mer glas för pengarna när du köper träfönster. I Sverige har man lång tradition av äldre träfönster med smala karmar och bågar och spröjsverk i kombination. Dessa typer av fönster framställs med fördel av trä eller aluminium som också kan ge den speciella skandinaviska utseende. Visste du att det är bara i Skandinavien som man har fönster och altandörrar som öppnas utåt? I USA, Balkan och runt i medelhavet och Asien öppnas alla fönster och dörrar inåt generellt. Varför är det så? Man kan inte väga fördelar och nackdelar med olika öppningstyper, det är en smak fråga om en typ av design och användningskultur. I Sverige tycker vi att ”är de inte kloka” som vill öppna ett fönster inåt och behöva flytta blomkrukor och gardiner. I Europa tycker dem att ”Hur i böveln” ska Skandinavien kunna tvätta sina fönster om man öppnar dessa utåt. Jag menar det är ju inte så att folk i Europa är dummare i sin praktiska läggning. Nej långt därifrån. Saken är det att folk utanför Skandinavien snarare är mycket väl medvetna om fördelarna med inåtgående träfönster. Det finns träfönster som både öppnas inåt och kan vädras. De kallas för dreh kipp och är ruskigt populära i Europa framför t.ex. Vridbara träfönster. Vridbara träfönster är fönster typer som roterar på utsidan i 180 grader. På så sätt kan man tvätta den yttre rutan utan problem för fallrisk eftersom ytterrutan hamnar på insidan efter fullbordad rotation. Dessutom kan ett vridbart fönster eller h fönster som den heter också vädras i undre kant. Alla vridbara fönster försedda med ett spärr som man måste dra upp för att kunna rotera fönstret. Bra att ha när man har små barn hemma. När det gäller de olika storlekar på vridbara fönster så kan vridbara fönster produceras från 40x40 cm till 180x150 cm per fönster luft. Ja 180x150 cm är i det största laget och här måste man också välja att inte ha 3 – glas då vikten på en sådan glaskassett konfiguration är tillika för stort för beslagen. Välj 2 glas så löser det sig.

Hur tillverkar man ett träfönster?

Ett träfönster består av fyra olika komponenter eller beståndsdelar. Det är trävirke, beslag typ, tillbehör som handtag, persienner, gångjärn och glasruta. Priset på ett fönster är direkt avgörande av sammanlagda summan i dessa beståndsdelar inklusive hantverksarbete.

De flesta återförsäljare som har billiga fönster har sannolikt brustit i någon av punkterna för att hålla låga priser på ett fönster. Vit målade fönster kräver naturligtvis mindre nogräknad kvalitet på virke eftersom man kan måla över märken efter kvistar och missfärgningar. Ett omålat träfönster har högre krav på kvalitet i virket, eftersom alla ”fel” syns tydligt, även lim fogning i ändarna av träfönster. Det man ser kan man välja bort.

När det gäller beslag så finns det också en mångfald och här snålar många fönstertillverkare. När du beställer ett vridfönster så har detta fönster så kallade vridbeslag. Original beslag från Spilka (Norge) är högsta kvalitet men även ASSA (Sverige) samt IPA beslag (Dansktillverkade). Så kolla noga var beslagen heter och är tillverkade för att säkerhetsställa högsta möjliga kvalitet på beslag till träfönster.

Även sådana saker som handtag, cylindrar till lås skiljer mycket i både säkerhet och pris. ASSA cylindrar och handtag känner många till i Sverige men det innebär inte att det finns andra tillverkare i Europa som är sämre. Tvärtom. Det är minst lika bra men regelverket i Sverige kan vara krånglig ur försäkringssynpunkt för lås och cylindrar som tillverkas ute i Europa och säljs vidare i Sverige till olika fönster. Här känner jag att ASSA har monopol på cylindrar. Och som brukligt är och historia har visat oss så är alla företag med monopolitiskt inställning kommer för eller senare att gå under. Precis som de Svenska glas producenter gör p.g.a. konkurrens från Europa.

Glas i ett träfönster är en av de viktigaste komponenter. Det är också den som kostar mest i ett fönster. Många tror felaktigt att fabriken som producerar fönster även producerar glaset. Nej, så är inte fallet. Innan en glaskassett sätts in i ett fönster måste glaset tillverkas. Detta görs i en stor brännugn där sand blandas med andra Ingredienser under höga temperaturer. Ut kommer planglas i olika tjocklekar och med olika egenskaper. Sedan skeppas planglasen till glas producenter som sätter ihop glasrutorna till en glaskassett. En fönsterfirma beställer de exakta glas från glas producenten till sina fönster och sedan monteras glaskassetten i ditt fönster. Det är många steg och förklarar varför en bra glaskassett kostar mycket pengar. Det är även glas producenten som sätter in spröjs innanför en glaskassett.

tillverkning av planglas

Med detta hoppas jag nu att jag klargjort lite för dig varför vissa träfönster är dyrare och vissa andra billigare. Man får helt enkelt det man betalar för.